Simskola

Karlshamns Simklubb simskola är uppbyggd efter en svensk simlinje. Den hjälper oss att väva ihop allt simmande, från allra första simskola i Baddaren fram till tävlingssimning, till en logisk enhet där man stegvis förbättrar sina färdigheter. 

De skandinaviska länderna har traditionellt skilt sig från resten av världen då bröstsim har varit det simsättet man börjat lära sig. Bröstsimmets komplicerade rörelsemönster, särskilt bentaget, är motoriskt svårt för barnen. Det är lättare och naturligare för de yngre barnen att ta sig fram genom crawl eller ryggsim. 

KSKs simskola är uppbyggd på fem olika nivåer. Varje nivå består av en fortsättningsnivå. Om barnet klarat av alla märken på första steget behöver barnet såklart inte gå på fortsättningsnivån (då hoppar du direkt vidare till nästa nivå). 

Innan man över huvud taget kan börja lära ut simning måste barnet bli vän med vattnet. Baddaren och Bläckfisken startar med roliga vattenlekar och ökar successivt svårighetsgraden från dopp-, bubbel-, glid- och flytövningar och vidare till de första simtagen. 

I Pingvinen fortsätter barnen ta sina första arm- och benstag på grunt vatten. Utvecklingen går därefter från ben- och armtag på grnt vatten, till sammansatt simning utan hjälpmedel på djupt vatten. Vi blandar också in hopp- och dykövningar.

I Fisken är undervisningen mestadels på djupt vatten. Slutmålet för gruppen är att simma 50 på djupt vatten samt att kunna dyka. 

När barnet tagit sista märket i KSKs simskolan som är Hajen guld är barnet simkunnigt. Den nordiska definitionen av simkunnighet som både Svenska Simförbundet, Svenska Livräddningssällskapet och Skolverket är överens om är: ”Hoppa/dyk i vattnet så att huvudet kommer under, simma därefter 200 meter varav 50 meter på rygg."

 

Karlshamns Simklubb erbjuder simskola under höst, vinter, vår och sommar. 

Varje simskolepass är 45 minuter och kostnaden för en period är 500 kronor.  
Pengarna ska vara inne på KSK bg 5424-1179 innan simskolestart.

 

Karlshamns Simklubb har visionen 100% simkunnighet i Karlshamns Kommun. 


Baddaren

Innan barnet över huvud taget kan börja lära sig simma, måste barnet bli vän med vattnet. Baddaren startar med roliga vattenlekar och ökar successivt svårighetsgraden från dopp-, bubbel-, glid- och flytövningar. Målet med Baddaren är att skapa mycket god vattenvana och för vidare simning. 

Förkunskaper för Baddaren
Inga förkunskaper krävs, men barnet ska bottna i undervisningsbassängen.

Märken 
Baddaren Grön, Baddaren Gul och Baddaren Blå.

Övriga mål
Hoppa från kanten på grunt vatten

Bläckfisken

I Bläckfisken vidareutvecklar barnen vattenvanan och fokuserar på de sista och svåraste vattenvaneövningarna, d v s glid- och flytövningar samt rotationsövningar därefter påbörjas simsättsövningar. Målet med Bläckfisken är att simma 5 meter i valfritt simsätt. 

Förkunskaper för Bläckfisken
Baddaren Grön, Baddaren Gul och Baddaren Blå.

Märken 
Sköldpaddan och Bläckfisken

Övriga mål
Flyta 5 sekunder i magläge
Flyta 5 sekunder i ryggläge
Hämta föremål från botten med båda händerna
Simma 5 m simsätt 1

Pingvinen

I Pingvinen börjar barnen ta sina första arm- och bentag på grunt vatten. Utvecklingen går därefter från ben- och armtag, till sammansatt simning utan hjälpmedel. Vi blandar också in hopp- och dykövningar. Målet med Pingvinen är att simma 10 meter på djupt vatten i magläge och på rygg. 

Förkunskaper 
Sköldpaddan och Bläckfisken 

Märken 
Pingvinen Silver och Pingvinen Guld

Fisken

I Fisken är undervisningen mestadels på djupt vatten. Vi fortsätter att öva simnig både på rygg och på mage. Målet för Fisken är att simma 50 m på djupt vatten samt att kunna dyka. 

Förkunskaper
Pingvinen Silver och Pingvinen Guld                           

Märken 
Silverfisken, Guldfisken och Järnmärket

Hajen

Svenska simförbundet, Svenska Livräddningssällskapet och Skolverket är alla överrens om vad simkunnighet är och definitionen lyder:  ”Hoppa/dyk i vattnet så att huvudet kommer under, simma därefter 200 meter varav 50 meter på rygg." Målet i Hajen är att bli simkunnig efter ovannämnda definition. 

Förkunskaper
Silverfisken, Guldfisken och Järnmärket

Märken 
Hajen Brons, Hajen Silver och Hajen Guld

Märkestagning

Här har du möjlighet att tar flera märken efter Hajen guld